Chiropraxie

Wat is chiropraxie?

Chiropraxie is een discipline in de gezondheidszorg waarbij de wervelkolom, gewrichten, spieren en het zenuwstelsel van het bewegingsapparaat centraal staan.

De meest voorkomende klachten die een chiropractor behandelt, hebben vooral te maken met de rug en nek. De chiropractor is opgeleid om in eerste lijn rug, nek en gewrichtsklachten te analyseren, een oorzaak van de klachten te bepalen en eventueel een behandeling te starten of een doorverwijzing naar een andere gezondheidszorgdiscipline te organiseren.

Het woord “Chiropraxie” komt van het Grieks en betekent “met de handen doen”. De chiropractor zal dan ook vooral manuele technieken gebruiken in het behandelproces.

Opleiding

Opleiding van de chiropractor

Chiropraxie wordt over de gehele wereld toegepast. Daarom zijn er strenge internationale opleidingseisen ontwikkeld (www.cce-europe.com). In België wordt chiropraxie nog niet onderwezen. De universitaire faculteiten bevinden zich in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Australië, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Spanje.

De universitaire studie duurt 6 jaar en bestaat uit een Bachelor, Master en een stage. Alleen een chiropractor met een dergelijke, erkende, academische opleiding kan lid worden van de Belgische Vereniging van Chiropractors (BVC).