Wat is chiropraxie?

Indicaties

Meer dan 80% van de bevolking ondervindt tijdens het leven één of meerdere episodes van rug- of nekklachten. Rug- en nekklachten kunnen plots (bv. na een val, zich vertillen, een auto-ongeluk (whiplash), een verkeerde beweging, tocht en koude) of geleidelijk ontstaan (bv. een verkeerde (werk) houding, te weinig lichaamsbeweging, ouderdom en aangeboren factoren).

Voor schouder- en bekkenklachten kunt u ook bij de chiropractor terecht. Hoofdpijn, migraine, tintelingen, uitstralende pijn en /of gevoelloosheid in armen of benen (zoals bijvoorbeeld een sciatica of hernia) komen eveneens veel voor. Klachten die een andere locatie hebben dan rug of nek (tennis/golf elleboog, knie, enkel, voet, kaak, carpaal tunnelsyndroom) kunnen ook vaak verholpen worden met chiropraxie.

Chronische klachten zoals pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose (slijtage) en ook fibromyalgie, kunnen verminderen met een chiropractische benadering.

Aangezien veel van de hoger beschreven problemen op alle leeftijden kunnen voorkomen, zal uw chiropractor patiënten van alle leeftijden ontvangen waarbij de therapie in functie van de leeftijd zal worden aangepast.

Naast de behandeling van uw probleem, zal uw chiropractor de mogelijke oorzaak ervan opsporen met het oog op preventie.

De werking van chiropraxie is ondertussen wetenschappelijk bewezen door publicaties in verschillende gerenommeerde medische tijdschriften.

1. Vraaggesprek

Het eerste bezoek bij een chiropractor duurt meestal langer dan de daaropvolgende bezoeken zodat er een duidelijk beeld van uw huidige klacht en uw algemene gezondheid kan gevormd worden. Het is belangrijk om te informeren naar andere gezondheidsproblemen en leefgewoonten daar het één met het ander te maken kan hebben.

2. Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek volgt het lichamelijk onderzoek. De chiropractor zal zijn neurologische, orthopedische en chiropractische kennis gebruiken om uw klacht te onderzoeken. Op deze wijze wordt duidelijk hoe uw spieren, gewrichten en zenuwen functioneren. Soms is het nodig om röntgenfoto’s of scans te laten maken om tot een definitief besluit te komen.

3. Bespreking

Na het gesprek en onderzoek evalueert de chiropractor of hij/zij u kan helpen met uw huidige klacht. De mogelijkheden worden volledig aan u uitgelegd. Indien uw aandoening niet chiropractisch behandeld kan worden, zal u steeds doorverwezen worden naar uw huisarts of specialist.

4. Behandeling

Naargelang de aard van de klacht kan er gekozen worden uit verschillende behandelingstechnieken. De meest gekende is een gecontroleerde druktechniek (‘manipulatie’) op de wervelkolom of op een ander gewricht. Deze correctie wordt meestal met de hand uitgevoerd terwijl u zich op een speciale verstelbare behandeltafel bevindt en kan het befaamde” krak” geluid maken. Dit krak geluid wordt veroorzaakt door het klappen van het gewrichtskapsel en zorgt voor meer beweeglijkheid in het gewricht en ontspanning van de omringende spieren. Medicatie en inspuitingen worden niet gebruikt door de chiropractor maar kunnen aanvullend zijn in overleg met de arts.

Naast het toepassen van een manipulatie is het mogelijk dat spieren behandeld worden door massage, stretching, het aanbrengen van tape of trigger punt therapie. Ook tractie en oefeningen maken vaak deel uit van de therapie. Tenslotte zijn ook advies over een goede houding tijdens het werk, slaapcomfort of sportactiviteit belangrijke aandachtspunten.

Als klachten langer dan 10 weken aanhouden, kan het soms nuttig zijn een spierversterkend oefenprogramma te volgen. Hier kan uw chiropractor u ook bij helpen.

5. Duur

Naast de ernst, de aard en de chroniciteit van de stoornis hebben ook de leeftijd en de algemene toestand van de patiënt een invloed op de duur van de behandeling. Voor vele patiënten zijn echter +/- 6 behandelingen voldoende om reeds tot een goede verbetering te komen. Opvolging van advies en oefeningen verkort vaak het genezingsproces.

6. Bijwerkingen van de behandeling

Zoals bij iedere medische behandeling, zijn er ook bijwerkingen van de therapie van een chiropractor. Na de behandeling kunnen hoofdpijn, spierstijfheid of een tijdelijke verergering van de klachten (24-48 uur) voorkomen (1). Deze zijn volkomen ongevaarlijk en gaan vaak vooraf aan de verbetering van de klachten. Raadpleeg gerust uw chiropractor als uw advies wilt over een mogelijke reactie. Bij het eerste consult worden deze bijwerkingen ook met u besproken.

Extreme bijwerkingen zijn zeer zeldzaam; zo ook de associatie tussen een manipulatie (kraken) van de nekwervels en een CVA (herseninfarct). Men vermoedt dat dit voorkomt bij 1 per 1,3 miljoen behandelingen van de hals (2).
Zelfs bij dit zeer kleine risico kunnen een aantal belangrijke kanttekeningen gemaakt worden.

  • A. Dagdagelijkse bewegingen zoals het hoofd plots draaien, naar de kapper gaan, etc kunnen bij sommige mensen een zelfde type CVA veroorzaken.
  • B. Een grote Canadese studie toont bovendien aan dat het risico om een CVA op te lopen even groot is bij een bezoek aan de huisdokter als na de behandeling van een chiropractor (3). Dit wordt volgens de auteurs van deze studie waarschijnlijk verklaard door het feit dat patiënten met hoofd en nekpijn (ook soms symptomen van een beginnend CVA) juist specifiek een huisarts of chiropractor gaan opzoeken met deze klachten.

Niettemin zal uw chiropractor hier bij elk consult rekening mee houden door een grondige anamnese en klinisch onderzoek uit te voeren. Ook wordt er verder wetenschappelijk onderzoek gedaan om deze zeldzame maar ernstige associatie verder in kaart te brengen.

  1. Rubinstein SM, Knol DL, Leboeuf-Yde C, van Tulder MW. Benign adverse events following chiropractic care for neck pain are associated with worse short-term outcomes but not worse outcomes at three months Spine (Phila Pa 1976). 2008 Dec 1;33(25):E950-6.
  2. Coulter ID, Hurwitz EL, Adams AH, et al. The appropriateness of manipulation and mobilization of the cervical spine. Santa Monica, CA: RAND Corporation 1996: xiv. (RAND Home page: www.rand.org).
  3. Cassidy et al The Task force on neck pain and associated disorders. Spine, 2008 February 15th Suppl 4

Tip van de dag


In samenwerking met de Belgische Vereniging van Chiropractors.